O evoluție notabilă în BOR. Ziarul Lumina notează că la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost făcute noi numiri de consilieri patriarhali. O simplă privire asupra a doar două dintre aceste numiri, vorbește pagini întregi despre modul în care BOR încearcă să dea un răspuns instituțional la o serie de vulnerabilități care au generat disfuncționalități majore și tulburare în BOR în ultimii ani:
1. Numirea la Biroul de presă și relații publice, Preot dr. ADRIAN AGACHI, este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. A continuat studiile cu un masterat absolvit cu distincție la Universitatea din Wales, Marea Britanie, în anul 2010, și cu un doctorat în teologie ortodoxă obținut la Universitatea Winchester din Regatul Unit, în anul 2012.
În perioada 2014-2019, a slujit ca preot de caritate într-un spital din municipiul București, iar în prezent este preot co-slujitor la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Dudu din localitatea ilfoveană Chiajna.
Din anul 2008, părintele Adrian Agachi este colaborator al cotidianului „Ziarul Lumina”, iar începând cu anul 2014 a fost redactor în cadrul Editurii „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Este autorul a numeroase articole, lucrări și studii teologice, precum și al câtorva cărți apărute atât la Editurile Patriarhiei Române, cât și la o prestigioasă editură britanică.
Pe scurt: E altceva. Contrastul este evident. După toate aparențele, avem aici un profil academic, intelectual, profesional și de slujire real, serios, care satisface cu adevărat standardele unei organizații religioase respectabile de secol 21. Avem aici o încercare serioasă de schimbare de paradigmă executată cu grijă, în trepte, cu multă discreție in remedierea lucrurilor.
2. Și în al doilea caz, linia de vulnerabilitate (sau pricina de sminteală și scandal) vizată de numire este evidentă. Dr. VIOREL COMAN a fost numit Consilier patriarhal la Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române.
Teologul Viorel Coman este asistent universitar suplinitor la Catedra de Teologie Dogmatică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București. Din 2016, Viorel Coman este doctor în teologie al Universității Catolice din Leuven, Belgia, unde a și activat ca cercetător postdoctoral între anii 2017 și 2023, predând cursuri de teologie trinitară, ecleziologie, dialog intercreștin și metodologie.
În prezent, dr. Viorel Coman este colaborator științific al Universității Catolice din Leuven. Între 2018 și 2022, teologul român a fost secretar al Societas Oecumenica (Societatea europeană de cercetare ecumenică). Din ianuarie 2023, este copreședinte al Grupului de Dialog Ecumenic al International Orthodox Theological Association. În 2018, a devenit membru al European Academy of Religion.
Este autor de lucrări și studii teologice publicate la prestigioase edituri din spațiul european și american, în limbile engleză, română, franceză și spaniolă. Articolele sale au fost traduse în cehă, olandeză, italiană și rusă.
Așadar, aici BOR se pare că dă un semnal că (în contra asumpției că BOR nu știe ce face și că în poziționarea sa internațională, interreligioasă, are nevoie de ghidare intelectuală publică și de inițiative referendare laice pe internet, în ton cu veacul, de la oameni care stiu mai bine), ea are în continuare înțelepciunea și greutatea unui răspuns temperat, măsurat, negrăbit sub presiune, și mai mult, are și resursele umane interne ca să opereze organizațional acest răspuns.
Felicitări tuturor celor numiți: Adrian Agachi, Răzvan Mihai Clipici, Augustin Păunoiu, Viorel Coman. Sarcina lor este foarte ușoară și în același timp foarte grea.
Ușoară pentru că lucrurile au fost duse atât de jos și departe în ultimii ani, că orice progres, oricât de mic, va părea o îmbunătățire la ani lumină de status quo ante. Foarte grea pentru că, în primul rând, rănile, fracturile și clivajele create și lăsate în urmă vor fi greu de vindecat. A repara ceea ce a fost stricat va cere un travaliu enorm de la această echipă. Și în al doilea rând, pentru că, după toate probabilitățile, mediul înconjurător în care vor opera în anii ce vin, va deveni și mai ostil, și mai toxic și mult mai agresiv…
Să le urăm succes și să ne rugăm pentru tăria lor sufletească și de voință…
Postare preluată de pe contul de Facebook al lui Paul Dragoș Aligică, membru corespondent al Academiei Române